Bosa noga: moderna tekaška obutev

Čeprav se sliši nenavadno, so številni tekači že spremenili tehniko teka in s peto ne tolčejo več ob tla. Dve izmed najbolj priljubljenih tekaških tehnik sta pokončna in chi. Med seboj se malo razlikujeta, vendar pa obe poudarjata neprimernost teka po peti.

Večina tistih, ki so spremenili tehniko teka, je bila v to prisiljena zaradi tekaških poškodb, od spremembe dalje pa nimajo več težav.

Število tekaških poškodb se je začelo večati s pojavom modernih tekaških čev­ljev. Ali je mogoče, da tisto, kar obujemo, spremeni tehniko teka in povzroči poškodbe? To bi lahko odgovorili tudi s protivprašanji: zakaj imajo moderni tekaški čevlji tako odebeljeno peto; zakaj se kljub trditvam proizvajalcev teh naprednih, visokotehnoloških in neverjetno dragih čev­ljev, da vam bo njihova obutev stabilizirala nogo ter omogočila udoben in učinkovit tek, odstotek tekaških poškodb še ni zmanjšal; zakaj zmorejo pripadniki ple­­­mena Tarahumara preteči na stotine kilometrov bosi in pri tem ne utrpijo nikakršnih poškodb?

Pleme Tarahumara ni ostalo zaščiteno le pred sodobnimi boleznimi, ampak tudi pred (vsaj za nas) preprostimi pripomočki, ki naj bi nam pomagali pri nekaj naj­os­­novnejših aktivnostih – hoji in teku. Če to drži, potem imata Bramble in Lieberman prav. Morda pa smo res rojeni za tek.

Če je to res, potem mi ni povsem jasno, zakaj smo izgubili sposobnost naravnega teka. Je izum moderne tekaške obutve zares spremenil naš evolucijski napredek? Ne glede na to, ali je za spremembo kriva obutev ali želja po udobnosti, zaradi katere smo se polenili, so naše tekaške sposobnosti ogrožene.

Če vas je zaradi bolečih nog minilo veselje do teka, potem je skrajni čas, da zavržete tisto, kar imate na nogah, in poskusite z bolj naravno tehniko – govorim seveda o teku z bosimi nogami.

Pravilen tek v štirih korakih

Meni sta blizu obe tehniki teka: pokončna in chi. Obe imata nekaj skupnih in nekaj povsem različnih pogledov – pokončni poudarja sprednji del stopala, chi pa sred­njega. Pri obeh pa se tekač izogiba stopanju na peto. Po natančnem proučevanju obeh metod in analizi svojega teka lahko rečem, da so ključnega pomena štiri stvari. Teh se morate držati, če želite teči pravilno oziroma brez bolečin.

1 Postavitev telesa – telo rahlo nagnite naprej.

2 Sodelovanje s težnostjo – pustite težnosti, da vas vleče naprej in se ji ne upirajte.

3 Stopali morata pristajati pod telesom.

4 Koraki naj bodo krajši, ob pristanku pa naj bo koleno rahlo pokrčeno.

Opisane štiri točke vam bodo v veliko pomoč, ko se boste začeli preusmerjati iz ‘petkarja’ v ‘nepetkarja’. Začnite s krajšimi razdaljami, tako da boste lahko osredotočeni na pravilno tehniko. Pogosto potrebujete čas, da se navadite nove tehnike.

Verjetno se boste prej utrudili, zlasti pa bodo utrujena meča. Ko se boste navadili pravilno teči na krajših razdaljah (brez bolečih meč), počasi povečujte razdaljo.

Avtor: Shin Ohtake

Prevedel: Peter Kapele

vir:Men's Health

Objavljeno: 09.11.2009 v rubriki: NASVETI. Več iz rubrike:

Skupaj smo letos pretekli 2798,85 km Pridružite se nam

Aktivni.si strokovnjaki: Dalibor Todorovič, Mito Šinkovec, Marko Mrak, Rober Hönn in Martina Mihić.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri