Razvijte maksimalno moč nog

Tehnika teka se glede na dolžino proge zelo razlikuje. Za šprinterje je značilno, da visoko dvigujejo noge v fazi sprednjega zamaha (izkoristijo moč štiriglave stegenske mišice) in se podlage dotaknjeno izrazito s sprednjim delom stopala, kar ne velja za vzdržljive tekače. Zakaj?

Šprinterji morajo razviti maksimalno dolžino koraka, hitrost in odrivno moč. Stopalo morajo postavljati tako, da omogoča elastično delo gležnjev, kolen in kolkov ter hkrati ne povzroča velikega zaviranja teka.

Pri teku na daljše proge stopnjujete hitrost s hitrejšim gibanjem v gležnjih

Ob prvem stiku s podlago se ne dotaknite tal le s sprednjim delom stopala! Na tla stopajte prožno, povaljajte stopalo od točke prvega dotika proti prednjemu delu pri odrivu) in vaš korak bo tih, odriv pa hitrejši.

Izkoristite moč gležnjev tako, da krepite mišice meč, ki naj sodelujejo pri odrivu vsakega koraka (tako razbremenite stegenske mišice), in se učite prenašati težo naprej, na prste, da bodo gležnji opravili več dela, hkrati pa prihranili energijo stegenskih in preostalih velikih mišic.

Torej: Opazujte se! Veliko tekačev se med tekom nagne rahlo nazaj.

Tako z vsakim korakom premagujete gravitacijsko silo. O tem pričajo obrabljene pete tekaških copat. Ko pristanete na peti, prenesite težo najprej na celo stopalo in pustite, da gležnji, ki delujejo kot mehanični vzvod, opravijo svoje delo.

Oblikujte tek z refleksno aktivnostjo gležnjev in občutite lahkotnost teka ter občutek lebdenja.

Potisk bokov in prsi naprej za maksimalno moč nog

Dvignite prsni koš. Naredite globok vdih in zadržite položaj tudi med izdihom. Ne nagibajte se naprej, osredotočite se samo na potisk prsi naprej, s katerim avtomatično potisnete naprej tudi boke. Rama, glava, boki in noge so v ravni liniji.

V tem položaju lahko razvijete maksimalno moč nog. Stegenske mišice opravljajo le minimalen napor, občutite pa delo, ki ga opravijo meča. Če občutite trd vrat, vaša glava ni neposredno nad rameni. Če se telo nagiba preveč naprej, to kompenzirate tako, da nagnete glavo nazaj, in obratno.

Objavljeno: 06.05.2013 v rubriki: NASVETI. Več iz rubrike:

Skupaj smo letos pretekli 2454,95 km Pridružite se nam

Aktivni.si strokovnjaki: Dalibor Todorovič, Mito Šinkovec, Marko Mrak, Rober Hönn in Martina Mihić.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri