Divergenca stopal

Divergenca stopal je zelo pogost pojav. Ne verjamete? Kar poglejte malo po ulici, koliko ljudi hodi s stopali, obrnjenimi rahlo navzven, če vas preseneti novozapadli sneg, pa morda v odtisih to opazite tudi pri sebi. Ta pojav pa nima samo estetskega značaja, ampak zna biti zoprna zadeva, sploh če se ukvarjate s športom.

S tem ko stopala ne postavljate vzporedno, ampak nekoliko navzven, zmanjšate učinkovitost tekaškega koraka ter povečate tveganje za anatomske deformacije v gležnju, kolenu in kolku. Zavedajte se, da je v vašem stopalu 52 kosti, 38 mišic in 214 ligamentov, ki morajo optimalno delovati.

S postavljanjem stopala vstran skrajšate korak tudi za nekaj centimetrov. Ta primanjkljaj pa ni zanemarljiv, če računate, da se pri teku na deset kilometrov vsak copat v povprečju pettisočkrat dotakne tal.

Če je torej naš korak zaradi divergence krajši na primer za 4 cm in to pomnožimo s 5.000 koraki, ugotovimo, da lahko pri 10 kilometrih zaradi napačne postavitve stopala pridelamo za 200 m deficita. Pri hoji pa seveda še več, saj so koraki še krajši.

Pravilna postavitev stopala je eden izmed zelo pomembnih dejavnikov ustreznega in ekonomičnega načina teka. Če je stopalo v ustreznem položaju, to omogoča gospodaren tek in izkoriščanje elastičnosti spodnjega in zgornjega skočnega sklepa.

Ker pa je tek zelo pomemben dejavnik pri večini športov, je prav, da začnemo prav tukaj. Pri naslednjem tekaškem treningu ali hoji torej nekoliko večjo pozornost posvetite postavitvi stopala. Če odkrijete divergenco, jo poskušajte zavestno odpraviti, saj lahko s tem ogromno pridobite.

Mito Šinkovec

Objavljeno: 02.03.2011 v rubriki: NASVETI. Več iz rubrike:

Skupaj smo letos pretekli 2454,95 km Pridružite se nam

Aktivni.si strokovnjaki: Dalibor Todorovič, Mito Šinkovec, Marko Mrak, Rober Hönn in Martina Mihić.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri