Dobre in slabe strani teka

Tek je zagotovo eden najmnožičnejših in eden najpriljubljenejših športov skorajda povsod po svetu. Nekaterim je sredstvo za vzdrževanje telesne teže in zdravja na sploh, drugim rekreacija, ob kateri se sprostijo po napornem dnevu.

S tekom si izboljšamo telesno vzdržnost, pripomore pa tudi k zdravemu srčno-žilnemu sistemu.

Če ste tik pred odhodom na dopust in vas skrbijo kilogrami, bo tek zagotovo prava izbira. S tremi do štirimi tekaškimi treningi tedensko se boste na zdrav način rešili tistih nekaj odvečnih kilogramov in hkrati učrvstili mišice.

Dobre strani teka

Tek ima kar nekaj značilnosti, ki mu dajejo velike prednosti pred drugimi športi. Tečete lahko sami in se medtem predajate sanjarjenju, razmisleku o resnih stvareh in težavah ali preprosto opazovanju okolice. Lahko pa si omislite družbo za klepet ali resen pogovor.

Starost prav tako ni ovira, če vam le zdravje dopušča. Če ne gre drugače, tudi živahna hoja in občasen lahkoten tek šteje veliko.; celo zelo stari zdravi ljudje lahko živahno hodijo in med hojo včasih lahkotno potečejo.

Tudi tempo si izbirate sami. Tečete lahko na vso moč ali pa zelo lahkotno. S hitrim tekom boste porabili veliko energije v časovni enoti in močno razvili svoj dihalni in srčno-žlni sistem.

Pri teku je sicer pomembna kakovostna športna obutev, a posebnih športnih objektov zanj ne potrebujete. Tečete lahko po mestu, kolovozu, se podate do najbližjega parka ali v gozd in tam odtečte svojo progo po gozdni poti. Če tečete ponoči pa le pazite, da ne bo prišlo do zvina in ne pozabite na svetlobne oznake.

Zdravstvene učinke teka pa bi lahko naševali in naštevali. Ljudje, ki se redno ukvarjajo s telesno aktivnostjo kot je tek, imajo kakovostnejše življenje in so boljšega zdravja. Pesti jih manj bolezni, če pa jih že, po njih hitreje okrevajo. Predvsem je tek odličen za srce. Tek vpliva tudi na samozavest in delovno učinkovitost.

Redna telesna aktivnost ima ugoden vpliv tudi na višino holesterola v krvi, kar posledično zmanjšuje tveganje srčno-žilnih obolenj. Z zdravniško nadzirano lahkotno dejavnostjo pa je mogoče lajšati tudi težave pri sladkornih in drugih obolenjih. In še bi lahko naštevali.

Slabe strani teka

Težave tek predstavlja zelo težkim ljudem. Zaradi prekomerne telesne teže lahko pride pri teku do poškodb kolen in hrbtenice, poleg tega pa zaradi nevzdržljivosti ne porabijo dovolj energije in posledično je tudi izguba odvečne teže majhna. Za zečetek bo boljši način rekracije kolesarjenje ali plavanje. Podobno so te dejavnosti primernejše za ljudi, ki imajo težave s kolki, koleni in hrbtenico.

Tek je glede mišic, ki jih krepi, dokaj enostranski – obremenjuje skoraj izključno noge, zato morajo tisti, ki želijo okrepiti tudi roke in telo, delati še druge vaje.

Če vas tek tako zelo prevzame, da se sprevrže v divje tekanje ali celo tekmovanje, skušajte svojo tekaško dejavnost prilagoditi splošno veljavnemu športnemu načelu dodajanja in popuščanja v treningu. S takšnim, divjim tekom si lahko namreč bolj škodujete kot koristite. Visoka motivacija namreč zabriše občutek utrujenost, kar lahko vodi v pretreniranost.

Enkrat ali dvakrat na teden pri teku lahko garate, vmes pa le lahkotno tecite in izvajate vadbo, ki bo okrepila tudi tiste dele telesa, ki so pri teku pasivni.

Kdaj pa ne smete teči?
  • Če bolehate za aktivno srčno-žilno ali dihalno boleznijo.
  • Če vas mučijo okužbe ali vročina.
  • Če ste slabokrvni.
  • Če vas muči napačno delovanje ščitnične žleze ter obolenja ledvic in nadledvičnih žlez.
  • Če uživate zdravila, katera spremljajo različni stranski učinki.

Vsekakor se je pred kakršno koli resnejšo športno telesno aktivnostjo priporočljivo posvetovati z zdravnikom.

Objavljeno: 06.06.2012 v rubriki: NASVETI. Več iz rubrike:

Skupaj smo letos pretekli 2449,95 km Pridružite se nam

Aktivni.si strokovnjaki: Dalibor Todorovič, Mito Šinkovec, Marko Mrak, Rober Hönn in Martina Mihić.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri