Kako teči na maratonu - nasveti izkušenih maratoncev

Vsaka situacija nam ponuja možnost pridobivanja novih znanj. Izkušnje, ki so jih pred nami pridobili drugi, so lahko zelo koristne, z njimi se namreč lahko izognemo številnim nevšečnostim. To velja tudi za tekače. V nadaljevanju nekaj nasvetov in izkušnje izkušenih tekačev maratoncev.

Sam tek na maratonu bo verjetno preizkušnja, ki bo pokazala, kako smo se skupaj pripravili in kako smo pripravljeni na dan tekme.

Upam, da ste poleg samega treninga teka počeli tudi druge stvari: mogoče hodili na jogo, pazili na prehrano, zadosti počivali ipd. Zavedati se je treba, da so vse te dejavnosti delček v mozaiku, ki se bo izkazal kot rezultat na maratonu.

Kdo boste na maratonu, vam ne znam povedati, če pa si ogledate videopredavanje z naslovom Kdo je tisti, ki teče?, vam bo verjetno jasneje.

Tokrat vam ne bom govorili niti, kako naj bi jedli, predlagam pa, da si ogledate prehranske nasvete na naši strani.

Ne bi vam rad govoril niti o napakah maratoncev začetnikov, saj nočem ponavljati besed Mita Šinkovca in njegovega predavanja

Želim pa si, da si njegovo videopredavanje le ogledate in se jim izognete. Ne bom svetoval niti o nekaterih drugih stvareh, kot so psihologija, oprema itd.

Tisto, kar se mi zdi pomembno, pa bom povedal v nadaljevanju.

Ne glede na to, ali boste tekli na 10 ali 21 kilometrov, sploh če bo to prvič, uživajte v samem teku.

Istega mnenja so tudi nekateri izkušeni tekači, ki so nam v videu zaupali svoje izkušnje s tekom.

Če želite, lahko sledite tudi tabeli Daniels' Running Formule. In sicer ciljnim časom oziroma tempu v prvi tabeli v stolpcih Polmaraton in 10 km. S tem boste dobili tudi približno predikcijo ciljnega časa, ki pa naj ne bo edino vodilo. Ne pozabite zaupati svojim občutkom!

Tabela

Še enkrat vam želimo obilo tekaških užitkov in lahkoten korak.

Dalibor Todorovič

Objavljeno: 17.10.2013 v rubriki: NASVETI. Več iz rubrike:

Skupaj smo letos pretekli 2798,85 km Pridružite se nam

Aktivni.si strokovnjaki: Dalibor Todorovič, Mito Šinkovec, Marko Mrak, Rober Hönn in Martina Mihić.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri