Nasveti pred maratonom

Bliža se 24. marec. In s tem najtežje obdobje treninga in priprav. Vendar misli ne usmerjajte le v intenzivnost treninga.

Zadnji del priprav je najbolj kritičen, zato ne dovolite, da bi vas premagali občutki, ki pravijo, da niste trenirali dovolj.

Prav v zadnjem delu je pomembno, da treninge omejite in telesu privoščite počitek. Počitek je še posebno pomemben, če ste po treningu zelo izčrpani. V takšnem primeru je celo bolje izpustiti kakšen dan ali dva. Vaše telo potrebuje čas za regeneracijo, ta igra odločilno vlogo tudi pri vašem nastopu.

Trenirajte manj

Zdaj je torej pravi čas, da zmanjšate količine treninga in poskrbite za prehrano. Pazite na jedilnik in telesa ne obremenjujte s pretežko hrano.

Osredotočite se predvsem na proteine, ki bodo poskrbeli za obnovo mišic. Poskrbite tudi  za imunski sistem in jedilnik obogatite s kivijem, pomarančami, brokolijem...

Iz jedilnika ne črtajte maščob. Ko telo med naporom izčrpa omejeno zalogo glikogena, ki je shranjen v mišicah kot vir energije, začne uporabljati maščobe. Seveda še vedno velja upoštevati pravilo zmernosti.

Kaj pa ogljikovi hidrati? Tem dajte večji poudarek predvsem v zadnjem tednu pred tekmo. Zavzemajo naj 60 do 70 odstotkov dnevno zaužitih kalorij.

Tudi na pitje tekočine ne pozabite – pred in med treningom ter po njem.

Vremenski pogoji

Zelo težko je predvideti, kakšno bo vreme na dan vašega nastopa in zdaj imate še čas, da poskrbite za oblačila in dobro obutev. Če ste se odločili za nove športne copate, prej naredite nekaj treningov z njimi.

Poskrbite za dovolj spanja

Vsak, ki je redno telesno aktiven, ve, da je zadosten nočni počitek enako pomemben kot optimalna prehrana, pijača in gibanje. Ohranjajte ustaljen red in hodite spat vsak dan ob določenem času. Tako ne boste zmedli svoje biološke ure.

Objavljeno: 28.02.2013 v rubriki: NASVETI. Več iz rubrike:

Skupaj smo letos pretekli 2454,95 km Pridružite se nam

Aktivni.si strokovnjaki: Dalibor Todorovič, Mito Šinkovec, Marko Mrak, Rober Hönn in Martina Mihić.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri