Nogavice za tek na testu

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so tokrat preverjali funkcionalnost nogavic za tek, ki naj bi zaradi svoje sestave zagotavljale boljše počutje in boljše rezultate. So zares vredne svoje cene?

V test so bile vključene nogavice večinoma narejene iz mešanice naravnih in kemičnih materialov, ki so segale do gležnjev ali tik pod njim. Poleg primerjave funkcionalnih nogavic med seboj, je bila opravljena tudi primerjava z univerzalnimi športnimi nogavicami, ki so cenovno dostopnejše.

Tehnične značilnosti nogavic so na ZPS preverjali v laboratoriju, za mnenje, kako se obnesejo v praksi, pa so povprašali še 27 ljubiteljskih tekačic in tekačev, ki so sodelovali pri praktičnem preizkusu.

Kaj so pokazali rezultati?

ZPS je zanimalo mnenje o funkcionalnih lastnostih, kot je odvajanje toplote in znoja, ocenjevali so obliko, material, prileganje, prožnost in način vzdrževanja nogavic.

Preizkusi so pokazali naslednje:

  • Pri večini so dobro poskrbeli za toplotno regulacijo,
  • rezultati za odvajanje vlage pa so pokazali večje razlike (pri praktičnem poizkusu je bilo največ pripomb vezanih prav na odvajanje vlage).
  • Preizkus trpežnosti tkanin, pri čemer so merili silo, ki je potrebna, da se tkanina pretrga, so nogavice dobro prestale – nogavice so trpežne in dovolj raztegljive.
  • Tudi pri barvni obstojnosti ni bilo težav.
  • Ocena kemičnih materialov – pri proizvodnji tekstilnih izdelkov proizvajalci uporabljajo številne kemikalije, ki so lahko tudi škodljive za zdravje. Takšen je npr. formaldehid, domnevno rakotvorna snov in alergen. Le v enem od vzorcev je bila najdena večja količina zdravju škodljive kemikalije.

So tekaške nogavice torej vredne svoje cene?

Za par tekaških nogavic je sicer res potrebno odšteti od 10 do 21 EUR, a te, kot pravijo na ZPS, vendarle bolje izpolnjujejo potrebe tekačev kot univerzalne športne nogavice.

Več na www.zps.si - Test funkcionalnih nogavic za tek

Objavljeno: 23.09.2013 v rubriki: NASVETI. Več iz rubrike:

Skupaj smo letos pretekli 2454,95 km Pridružite se nam

Aktivni.si strokovnjaki: Dalibor Todorovič, Mito Šinkovec, Marko Mrak, Rober Hönn in Martina Mihić.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri