Ohlajanje: sprostitev po treningu

Večina rekreativnih tekačev mora šport vključiti v že tako prepoln vsakdan, zato imajo pogosto šele pozno zvečer čas za tek. To načeloma ni narobe, toda številni izkušeni tekači ugotavljajo, da se po treningu počutijo povsem budne dobre volje.

Na spanje sploh ne pomislijo, čeprav jih naslednji dan že zgodaj čaka veliko opravkov. Kaj narediti? Če po treningu pravilno izkoristite fazo počitka, lahko s pomočjo nekaj namigov ohranite globok in sproščujoč spanec.

Namig 1:

Tudi ko ste lačni - po treningu pozno zvečer ne jejte, sicer pozabite na spanje!

Namig 2:

Malo pivo ali kozarec rdečega vina za sprostitev kdaj pa kdaj ne škodi, a naj vam ne pride v navado.

Namig 3:

Zeliščini in sadni čaji vam bodo pomagali zaključiti aktivno fazo dneva in se umiriti. Še posebej primerni so baldrijan, melisa in šentjanževka.

Namig 4:

Ležanje pred televizijo je sicer udobno, a povzroča notranji nemir - zato se mu raje odpovejte.

Namig 5:

Nekateri ljudje se lahko popolnoma odklopijo s sproščujočim branjem. Po možnosti izberite knjigo, ki tematsko ni povezana s poklicem ali tekom, sicer boste takoj spet pozorni in budni.

Namig 6:

Kdaj ste se nazadnje aktivno pogovarjali s partnerjem? Izkoristite to urico počitka in storite kaj za svoje življenje v dvoje, da boste bolj sproščeni in uravnovešeni.

Namig 7:

Izredno učinkovita je tudi topla, dolga kopel z dodatkom nekaj kapljic eteričnega olja melise - toda pazite, da ne boste v kadi celo zaspali!

Namig 8:

Kdor še vedno ni utrujen, naj poskusi s sproščujočo glasbo. Obstaja velika izbira zgoščenk s tovrstno glasbo: od tradicionalne kitajske glasbe do petja kitov, od ezoteričnih zvokov do indijanskih pesmi. Tovrstne CD-je ponavadi lahko kupite tudi v knjigarnah.

Dandanes tudi ugledni zdravniki pri zdravljenju namensko uporabljajo glasbo. Strokovnjaki so prečesali klasično glasbo, da bi poiskali še posebej učinkovite kompozicije in sestavili prave domače lekarne, ki pomagajo pri določenih zdravstvenih težavah, kot so bolezni srca, tinitus ali nespečnost.

Po želji lahko med sproščujočo glasbo prisluhnete tudi sugestijam, ki dvigajo občutek samozavesti. In najboljše: tveganje in stranski učinki so pri samomeditaciji izključeni - pod pogojem, da glasba ni preglasna!

Namig 9:

Vaje vizualizacije in domišljijska potovanja pred spanjem sproščajo in pomirjajo. Povsem zavestno izberite samo pozitivne misli in si predstavljajte, kako s treningom dosegate nove cilje, uresničujete osebene želje ali se lotevate poklicnih načrtov.

Namig 10:

Vendo pa obstajajo faze, v katerih se vsem namigom navkljub ne morete sprostiti. V tem primeru je v ozadju nemira najbrž osebni ali poklicni stres, ne pa presežek energije zaradi treninga. Krajša stresna obdobja je mnogo lažje premagati, če pa se vedno znova počutite preobremenjene, se naučite katere od tehnik sproščanja, npr. avtogenega treninga, joge ali progresivnega sproščanja mišic.

V primeru, da v obremenilnih fazah kljub temu ne morete spati, pomislite na naslednje: krajša obdobja odtegnjenega spanca spodbujajo duševno regeneracijo - torej bo z nespečnostjo zagotovo prišla tudi sprostitev!

Vir: Tek Do moči korak za korakom, Tehniška založba Slovenije 2007.

Objavljeno: 05.09.2010 v rubriki: NASVETI. Več iz rubrike:

Skupaj smo letos pretekli 2454,95 km Pridružite se nam

Aktivni.si strokovnjaki: Dalibor Todorovič, Mito Šinkovec, Marko Mrak, Rober Hönn in Martina Mihić.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri