Pogoste napake in njihovo odpravljanje

Sestavili ste program za trening, začeli pogumno, a če po nekaj tednih se je vse skupaj ustavilo . . Kaj je šlo narobe?

Ker bi radi čim bolje trenirali, pogosto delamo napake, ki se jih včasih zavedamo, a najpogosteje ne. Kakšne so te napake, kje vse jih lahko napravimo in najpomembneje – kako jih lahko odpravimo?

Napake v tekaški tehniki: najpogosteje in najbolj nezavedno delamo napake dobesedno na vsakem koraku. Med tekom samim. Pozorni moramo biti predvsem na: postavljanje stopala na tla, pazimo, da s peto ne udarjamo močno ob tla, saj lahko kaj hitro staknemo poškodbo.

Prav tako bodimo pozorni na to, po katerem robu stopala prenašamo večino teže (pronacija, supinacija). To najlažje ugotovimo tako, da vzamemo stare tekaške copate in pogledamo, na kateri strani je podplat bolj obrabljen. Morebitne nepravilnosti pri postavitvi stopala lahko odpravite z različnimi tekaškimi vajami ali z obiskom pri ortopedu, ki vam bo izdelal posebne vložke.

Z gibanjem v zgornjem delu telesa (obračanje zgornjega dela, predklanjanje trupa) rušimo koordinacijo in zapravljamo odvečno energijo. Poskušamo vzravnati trup, gibanje pa naj se dogaja samo v ramenskem sklepu (nihanje rok naprej in nazaj).

Kaj vse radi delamo napačno . .

. . pri treningu

Prevelika količina treninga: v želji, da bi čim hitreje napredovali, pretečemo preveč kilometrov in si ne vzamemo časa za počitek. Ne pozabite, dnevu treninga sledi dan počitka! Tedensko kilometrino ne smemo povečevati za več kot 10 odstotkov. Tek je šport, ki ne pozna bližnjic.

Napačna sestava treninga: tek je izrazito individualna športna panoga, zato mora biti tak tudi naš trening. Ne uporabljajte modelov treninga, ki dobro služijo vašim prijateljicam ali celo znanim tekačem. Pomembno je, da najdete trening, ki ustreza vam in vas vodi k napredku.

. . na tekmi

Prehiter začetek: prehiti prvi kilometri lahko vodijo k predčasnemu koncu. Pazite, da vas na začetku ne ‘potegne’ množica, prvih nekaj kilometrov raje pretecite v nekoliko počasnejšem tempu. Počasen začetek je pomemben predvsem pri tekmah na daljše razdalje. Raje prihranite nekaj moči in pospešite na koncu.

Hrana in pijača: veliko tekačev misli, da mora dan pred tekmo ali celo med tekmo samo zaužiti kakšno posebno, ‘magično’ hrano. Izogibajte se stvarem, ki jih prej še nikoli niste preizkusili v praksi, pa tudi če vam prijateljica zagotavlja, da so odlične. Jejte povsem običajno, lahko prebavljivo hrano, za katero veste, da vam ne draži želodca, ter pijte veliko tekočine.

Mateja Čelan

Objavljeno: 22.05.2010 v rubriki: NASVETI. Več iz rubrike:

Skupaj smo letos pretekli 2449,95 km Pridružite se nam

Aktivni.si strokovnjaki: Dalibor Todorovič, Mito Šinkovec, Marko Mrak, Rober Hönn in Martina Mihić.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri