Kakšna je pravilna tekaška drža

Splošno veljavnega pravila ni, je pa nekaj osnovnih pravil, ki jih lahko upoštevate povsem individualno. In v mislih imejte vedno naslednje: s pravilno tehniko se vam ne bo treba bati bolečih nog, preobremenjenosti in drugih poškodb.

Kaj morate upoštevati?

Držite se pokonci, pogled naj bo usmerjen naravnost. Skušajte se čim manj gibati v navpični smeri. S kimanjem izgubljate energijo in povečujete silo, s katero pristajate na tla.

Prisluhnite svojim stopalom

Enakomeren ropot pomeni, da s preveliko silo pristajate na stopalni lok. Sila se pri tem ne amortizira pravilno, temveč gre naprej po telesu in lahko povzroči različne poškodbe.

Neenakomeren ropot pomeni, da pristajate z večjo silo na eno od stopal. To je lahko posledica slabega nadzora medenice ali razlike v dolžini nog.

Idealna je tišina. Poskušajte teči čim tišje.

Zgornji del telesa

Pri teku boste (predvsem začetnik) občutili hrbtne mišice, ne smejo pa se pojaviti močne bolečine v hrbtenici. 

Priporočljiva je pokončna drža - lopatice potisnite nazaj in navzdol ter jih potegnite narazen, trebuh in medenično dno pa napnite. Hrbtenica je vzravana. Ne nagibajte se niti med tekom navkreber.

Tudi na roke bodite pozorni. Komolci naj bodo sproščeni in ob telesu ter upognjeni pod kotom 90 stopinj; roke držite rahlo stisnjene v pest v višini pasu. Premikajo naj se naravno in sledijo ritmu nog.

Nadzor medenice

Opazujte vrh svojih spodnjic. Kdor zavestno premika medenico, lahko prepreči bolečine v kolenu in hrbtu, vsak opazen premik na le eno stran pa je lahko problematičen.

Seveda je pravilno gibanje medenice mogoče samo, če je medenično dno dovolj krepko. Okrepite ga lahko z jogo ali s posebno obliko treninga, ki je namenjen krepitvi medeničnega dna.

Za ojačanje oslabelih bočnih mišic lahko delate tudi naslednjo vajo:

  • stojte na eni nogi, medtem ko se z roko držite za pult, da ohranite ravnotežje.
  • Drugo nogo dvignite nazaj in v stran (približno od 60 do 90 cm nad tlemi) in jo imejte ves čas zravnano, telo pa čimbolj pokončno.
  • Naredite na dan po 3 serije z 10 do 15 ponovitvami z vsako nogo.


Poskrbite za menjavo težnosti

Da dosežete najboljšo amortizacijo in se izognete poškodbam, mora vsako stopalo pristati na tleh najprej s peto in nato porazdelilti težo enakomerno čez stopalni lok do sprednjega dela stopala oziroma njegovih prstov.

Foto: Profimedia

Objavljeno: 02.12.2013 v rubriki: NASVETI. Več iz rubrike:

Skupaj smo letos pretekli 2449,95 km Pridružite se nam

Aktivni.si strokovnjaki: Dalibor Todorovič, Mito Šinkovec, Marko Mrak, Rober Hönn in Martina Mihić.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri