Prednosti močne zadnje lože za tekača

Vadba za moč naj bi bila sestavni del treninga vsakega tekača. Obstaja kar nekaj razlogov zakaj jo umestiti v svoj trening. Razloge najdemo tudi v prednostih, ki nam jih prinaša večja moč mišic zadnje lože.

Mišice, ki sestavljajo zadnjo ložo so:

  • biceps femoris,
  • semitendinosus in
  • semimembranosus.

Omogočajo gibanje v dveh sklepih, kolku in kolenu. Iztezajo kolk in upogibajo koleno.

Pogosto se zgodi, da so te mišice  zapostavljene, zato jim je potrebno nameniti posebno skrb. Zakaj naj bi jim namenili nekoliko več pozornosti, predstavljajo sledeči primeri:

Nestabilnost kolena

Mišice zadnje lože skrbijo za stabilnost kolenskega sklepa in ohranjajo ravnovesje sil oz. nasprotujejo mišici quadriceps. V primeru, da so te mišice šibke smo v večji meri izpostavljeni poškodbam. Ena izmed takih je npr. strganje sprednje križne vezi. Močne mišice torej stabilizirajo in zmanjšujejo obremenitev vezi.

Učinkovitost gibanja

Skoraj v vseh gibalnih nalogah so uporabljene mišice zadnje lože. Na primer med hojo so odgovorne za kontroliran izteg kolena preden se s peto dotaknemo tal.

Omogočajo tudi upogib kolena in s tem dvig goleni, ki je potreben za naslednji korak. Dovolj močne mišice tako prispevajo k večji učinkovitosti pri različnih gibalnih nalogah.

Višja hitrost

Pri fizičnih aktivnostih in športih kot so šprint, košarka, nogomet itd., nam večja moč mišic zadnje lože omogoča doseganje višjih hitrosti. Torej, če imamo dovolj moči v mišicah, lažje sledimo spremembam, ki nastanejo s spreminjanjem biomehanike teka med povečevanjem hitrosti teka.

Kljub vsemu velja opozoriti, da tudi mišice zadnje lože ne smejo biti prekomerno napete. To lahko vodi do bolečin v ledvenem delu hrbtenice in/ali kolenih. Lahko se nam zmanjša tudi dolžina koraka. Zato je potrebno poskrbeti za pravilno razmerje med gibljivostjo in močjo.

Dalibor Todorović, prof. šp. vzg.

Objavljeno: 01.09.2013 v rubriki: NASVETI. Več iz rubrike:

Skupaj smo letos pretekli 2454,95 km Pridružite se nam

Aktivni.si strokovnjaki: Dalibor Todorovič, Mito Šinkovec, Marko Mrak, Rober Hönn in Martina Mihić.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri