Prehranjevanje »DM-tekačice« na dan počitka

…ali na dan, ko pada dež. Čeprav za najbolj zagrizene tudi to več ni ovira. Če si pa že privoščimo trdo prigarani dan počitka, se pa ja spodobi, da nahranimo požrešneža v sebi. Ali ne?


Dan po napornejšem treningu ali tekmi potekajo procesi obnove porabljenega »goriva« v skladu z regeneracijo tkiv ter mišic, neodvisno od naše trenutne, dnevne (ne)aktivnosti. To s pridom izkoriščajo športniki, ki ta čas (odmor) namenijo t.i »aktivnemu počitku«. Gre pravzaprav za sproščujoče aktivnosti, ki ne predstavljajo velikega napora in omogočajo telesu učinkovitejšo kompenzacijo porabljenih hranil.

Ampak, ali to pomeni, da si na dan počitka ne smete privoščiti tako želene, »grešne« hrane? Seveda si je možno pripraviti tudi kakšen obrok, ki odstopa od vsakodnevne rutine. S tem pa nikakor ne mislim na obisk najbližje restavracije s »hitro hrano«.  Na tak način predelana, nekvalitetna živila vsebujejo kopico aditivov, rancidnih (trans)maščob in ostalih snovi, ki bremenijo presnovo in s tem vplivajo med drugim tudi na regeneracijo športnika (ste se kdaj počutili polni energije in pripravljeni za tek po tem, ko ste snedli veliko, mastno pico ali 2 hamburgerja in ocvrt krompirček?).

Zato je potrebno tudi tiste dni, ko ne treniramo ali pa si enostavno želimo privoščiti nekaj po okusu drugačnega, vseeno poskrbeti za uravnoteženo in kvalitetno razmerje hranil. Ker pa že čutim vašo nestrpnost naj vam končno pritrdim – JA, lahko je to tudi pica, v družbi prijateljice recimo.  Pod pogojem, da si pico pripravita sami (recept je spodaj) in se ne zadovoljita z možnostjo dostave, na primer.

Primer A:

1. Zajtrk: »Smoothie«

  • 100-150g skute (sladka albuminska), merica sirotkinih beljakovin v prahu z okusom vanilije ali 2 surovi ekološki jajci
  • 1-2dcl vode (ali kokosove vode, mandljevega mleka)
  • 1 žlica naravnega mandljevega masla
  • Skodelica gozdnih sadežev (borovnice, maline, jagode)
  • 1 žlička cimeta in strtih lanenih semen ali kokosovih kosmičev

Vse sestanine zmiksamo v blenderju ali s paličnim mešalnikom.

2. Kosilo: Pica!

  • ovsena moka
  • drobljeno laneno seme
  • ½ žličke himalajske soli
  • ½ žličke sredstva za vzhajanje (vinski kamen), droži, soda bikarbona
  • voda


Na peki papirju testo oblikujete v pico, ki jo obložite s sestavinami po okusu ali pa poskusite naš primer:

  • Eko paradižnikova omaka s česnom in limonsko travo
  • Repki kozic ali mešani morski sadeževi
  • Šitake gobe
  • Mlada čebula
  • Eko mocarela
  • Velik šop sveže rukole (nakoncu)


Origano, sveža bazilika

3. Malica: (po potrebi)

steblo zelene in žlica naravnega arašidovega masla

4. Večerja:

»Green power« kremna, avokadovo – špinačna juha, s popraženimi pinjolami in alfaalfa kalčki

Mario Sambolec, www.feel-good.si

Objavljeno: 06.04.2011 v rubriki: NASVETI. Več iz rubrike:

Skupaj smo letos pretekli 1826,22 km Pridružite se nam

Aktivni.si strokovnjaki: Dalibor Todorovič, Mito Šinkovec, Marko Mrak, Rober Hönn in Martina Mihić.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri