Priprava na polmaraton, 3. del

Imate težave z bolečinami v mišicah? To je pač sestavni del športa in tudi rekreacije. Lajšali si jih boste predvsem z dobrim raztegovanjem po opravljenem treningu, pa tudi z masažo, namakanjem v vodi …

Če pri teku po asfaltu 'čutite' sklepe (kolena, gležnje, kolke, hrbet) bolj kot pri teku na mehkejših podlagah, je to precej normalno. Verjetno se boste na to sčasoma navadili, če pa vas moti ali preveč boli, tecite po mehkih podlagah. Pomembno je, da veste, kaj pričakovati na sami tekmi. Poleg tega boste po asfaltni poti tekli hitreje kot po makadamski ali gozdni.

Na tek in trening poskusite iti čim bolj samozavestni in prepričani, da vam bo uspelo, kar ste si zadale. Ne pozabite vsaj približno izmeriti, s kakšno hitrostjo tečete, in si določiti hitrost za na tekmo. Seveda ne pretiravajte in poslušajte, kaj vam govori vaše telo.

Lastnost vseh vrhunskih športnikov je tudi tako imenovani samoohranitveni nagon, ki pazi, da ne gredo čez mejo ter se ne poškodujejo. Seveda morate biti med tekom tudi skoncentrirani, in to kljub poslušanju glasbe ali opazovanju konkurenčne tekačice. Bilo bi res nerodno, da bi se zaleteli v koga, spotaknili ali kako drugače bizarno poškodovali.

Kaj pa prehrana?

Jejte malo manj ali pa samo bolj kakovostno in pametno ter pijte dovolj tekočine. Na trening vzemite tekočino, saj boste na tekaški preizkušnji morale piti vodo. Navadite se zadihane piti vodo in teči naprej. Na 10 kilometrov lahko zdržite tudi brez vode, vendar bi bilo dobro piti vsaj enkrat, na 21 kilometrov pa nujno pijte 2-krat do 3-krat ali večkrat. Najdite si tudi idealno tekaško opremo, v kateri boste tekle.

Pred ljubljanskim maratonom je kopica tekaških prireditev. Navdušite še koga za tek, priključite se komu, saj bo v dvoje (ali v več) lažje. Lahko si najamete tekaškega trenerja, priključite pa se lahko tudi skupini, ki trenira pod vodstvom trenerja (cenovno ugodnejše).

Pozanimajte se pri prijateljih, pobrskajte po spletu ali kje drugje, ponudbe je kar nekaj.

Program za tek na deset kilometrov

Za informacijo

Svetovni rekord na 10 kilometrov za ženske je 29 minut in 31 sekund. Na polmaratonu se je pri dekletih čas ustavil pri eni uri in petih minutah. Maratonsko preizkušnjo (42 km) pa je najhitreje do zdaj pretekla Angležinja Paula Radcliffe – 2 uri in 15 minut.

Prvi maraton na olimpijskih igrah so ženske odtekle v Los Angelesu leta 1984. Zmagala je Američanka Joan Benoit s časom 2 uri in 22 minut.

Objavljeno: 15.09.2011 v rubriki: NASVETI. Več iz rubrike:

Skupaj smo letos pretekli 2454,95 km Pridružite se nam

Aktivni.si strokovnjaki: Dalibor Todorovič, Mito Šinkovec, Marko Mrak, Rober Hönn in Martina Mihić.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri