Tekači in onesnažen zrak

Če živite in trenirate v velemestu, obstaja nekaj koristnih napotkov oziroma previdnostnih ukrepov, ki si jih velja zapomniti in jih tudi upoštevati.

V večjih industrijskih velemestih prebivalci dobivajo toksične doze onesnaževalcev zraka celo med spanjem. Vsem tem nesrečnikom rastejo toksična telesa. Njihovo zdravje, njihovi športni dosežki, celo njihova življenjska doba je trajno zmanjšana.

Koristni napotki

  • Nikoli ne trenirajte v času prometnih konic.
  • Izogibajte se kadilcev in okolja, kjer je veliko cigaretnega dima.
  • Trenirajte v zgodnjih jutranjih urah, preden se onesnaženost ozračja poveča.
  • Izogibajte se podvozov, tunelov, področij z drevesi, področij z visokimi zgradbami, ki si stojijo blizu, ker le-ti zadržujejo onesnaževalce zraka v še večjih koncentracijah.

Antioksidanti - obramba proti onesnaženem zraku

Pomembna obramba proti onesnaženem zraku so nutrienti – antioksidanti. Večina onesnaževalcev namreč povzroča škodo z oksidacijo.

V neki študiji, opravljeni na živalih, so dajali podganam ali 100 IU ali 1.000 IU vitamina E na kilogram zaužite hrane. Nato so jih izpostavili 0,8 delčku na milijon ozona (eden najvišjih izmerjenih nivojev v New Yorku). Podgane, ki so dobivale visoke doze E vitamina, so bile veliko bolje zaščitene.

Podgane imajo odpornejša in bolj prilagodljiva pljuča kot ljudje. Več kot jasno je, da so normativi PDO za vitamin E neučinkoviti celo pred nizkimi ravnmi ozona. Enako jasno pa je, da višja raven vitamina E v krvi, ki je bil ustvarjen zaradi antioksidacijskega delovanja, omogoča precejšnjo mero zaščite.

Seveda noben športnik ne želi biti prostovoljec in se izpostaviti toksičnim plinom za testiranje antioksidacijske zaščite. Zato morajo znanstveniki uporabiti drugačno metodo.

V eni od opravljenih študij na ljudeh so dajali 12 zdravim prostovoljcem po 600 IU vitamina E dnevno v obdobju štirih tednov. Njihove krvne celice so v testni epruveti izpostavili vodikovemu peroksidu, oksidacijskemu proizvodu ozona.

Po dveh tednih uživanja vitaminskega nadomestka je koncentracija vitamina E nudila precejšnjo zaščito pred oksidacijskimi poškodbami rdečih krvničk.

Zaradi principa sinergije pa vitamin E samostojno zagotovo ne zagotavlja optimalne antioksidacijske zaščite.

Zato je pametno, da bi športniki, ki so izpostavljeni onesnaženemu zraku, uživali kombinacijo antioksidantov.

Nekateri znanstveniki bodo morda oporekali temu predlogu, češ da še ni dovolj zadovoljivih dokazov. K sreči pa je dovolj drugih očitnih razlogov, ki jasno podpirajo uporabo antioksidacijskih nadomestkov pri športnikih.

Mito Šinkovec, osebni trener

Objavljeno: 02.08.2013 v rubriki: NASVETI. Več iz rubrike:

Skupaj smo letos pretekli 2822,45 km Pridružite se nam

Aktivni.si strokovnjaki: Dalibor Todorovič, Mito Šinkovec, Marko Mrak, Rober Hönn in Martina Mihić.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri