V&O: Tek pri povišani telesni teži

Zanima me naslednje: začela sem teči že pred enim mesecem, vendar ne vem, če sem se tega pravilno lotila. Sicer  hujšam pod zdravniškim nadzorom in imam trenutno 88 kg. Še vedno sem zelo zadihana pri teku in se prav silim, da lahko pretečem to, kar si zadam. Kako naj se lotim teka? Ali je prav, da si nekaj zadaš, pa čeprav zelo zelo težko pritečem do cilja? Lea

Cilj vadbe naj bo, da ostaneš motivirana, da ti vadba postane užitek, način življenja in ne nujno zlo oz. odpor. Ne poskušaj za vsako ceno preteči zastavljen cilj, ki je glede na tvoje trenutno psihofizično stanje previsoko zastavljen.

Vadba, še posebej v začetnih korakih, ne sme biti kot tekma. Ker si v procesu hujšanja (tvoja teža je, kot si opisala, še previsoka) in s slabo kondicijo, ti toplo priporočam  hojo po razgibanem terenu, da pridobiš malo kondicije, šele po nekaj tednih začni s kombinacijo hoje in lahkotnega teka, nato pa vse manj hoje in več teka, dokler ne boš pridobila toliko kondicije (izgubila še kakšen kg), da boš z užitkom počasi tekla.

Menim, da si v procesu preskočila kar nekaj stopničk, zaradi tega pa je tvoj tek ena sama muka. V športu je treba uživati, prav zaradi tega je potrebno začeti z vadbo postopoma. Tako hoja kot tek naj bosta v pogovornem tempu. To pomeni, da se lahko še pogovarjaš med vadbo, brez zasoplosti, in s tem ohraniš ritem dihanja. Le tako je tempo teka oz. hoje primeren.

Frekvenca dihanja mora biti enakomerna, brez “hlastanja po zraku”. Začni s 25 min vadbe in vsak teden dodaj 5 min, tvoj prvi cilj naj bo 45 min hoje po razgibanem terenu (lažji klanci). Vadi 2-3 x tedensko. Vsekakor vključi tudi kolesarjenje.

S polnim želodcem ne priporočam vadbe. Zadnji obrok imej 2-3 ure pred vadbo. Nato pa sledi lahka večerja. Na kratko sem ti opisala, kako se loti vadbe, vsekakor pa moraš dobiti osnovne informacije tudi od strokovnjaka, kjer se odvija tvoj proces izgube kilogramov.

Jasna Zagrajšek, osebna trenerka

Objavljeno: 03.03.2011 v rubriki: NASVETI. Več iz rubrike:

Skupaj smo letos pretekli 2454,95 km Pridružite se nam

Aktivni.si strokovnjaki: Dalibor Todorovič, Mito Šinkovec, Marko Mrak, Rober Hönn in Martina Mihić.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri