Primerna teža tekaških copat

Kako pomembna je teža tekaške obutve in kaj lahko izvemo o obutvi glede na njeno težo? Kdo naj izbira obutev glede na težo in kdo naj raje izbira obutev glede na druge tehnične lastnosti? Med tekači je po navadi zelo pomembna informacija teža obutve.

To je sicer res, vendar predvsem za zelo dobro trenirane tekače oz. tekmovalce. Vsem, ki želite v teku predvsem uživati, pa svetujem, da je teža šele zadnja karakteristika obutve pri nakupu.

Veliko pomembnejše so stabilnost, blaženje, uravnavanje pronacije, vodljivost ipd.

 

Zadnji trendi

Zadnji trendi pri izdelavi copat stremijo k temu, da je izredno lahkih modelov vedno manj. To so takšni modeli obutve, ki so namenjeni tekmovalcem, kjer lahko tudi teža pomaga pri doseganju dobrega rezultata. Vzdržljivost takšnih copat je temu primerno torej slaba.


Kategorije

V osnovi bi lahko tekaške modele glede na težo razdelili v tri skupine, in sicer: izredno lahke tekaške copate (do 250 gramov), v osnovi namenjene tekmovalcem, lahke tekaške copate (zelo univerzalni modeli do 300 gramov) ter težje tekaške copate (med 300 in 350 grami).

Zelo težki tekaški modeli tehtajo več kot 350 gramov. Takšni modeli uravnavajo največje odstopanje tekača od povprečja (npr. ekstremna pronacija, zelo velika teža tekača ipd.

Če ne veste, katero skupino obutve potrebujete, vam svetujem, da se vedno odločite za težji model.

Nudil vam bo veliko več varnosti pri teku, lažji model pa boste še vedno lahko izbrali naslednjič. Tekači, predvsem začetniki, želijo velikokrat imeti podobne modele kot boljši tekači. To po navadi pripelje do tega, da si izberejo prelahke modele, ki niso dovolj blaženi in stabilni za njihov način teka.


Primerjajte svojo težo s težo copate!

Za zelo preprost nasvet glede teže copat primerjajte svojo težo s težo copate. Pri npr. 60 kilogramih telesne teže bo 300-gramski copat veliko težji kot za tekača, ki ima npr. 100 kilogramov. Pri tem si raje dodamo kakšen kilogram kot odvzamemo. Noge in telo nam bodo pri teku zelo hvaležni zaradi tega. Kadar dvomite, vam svetujem, da se vedno odločite za težji model.

Kaj so lahke oz. težke tekaške copate, je torej zelo relativno, saj je odvisno predvsem od naše telesne teže. Velik vpliv ima seveda tudi naša pripravljenost. Bolje trenirani tekači imajo manj težav glede stabilnosti pri teku in med tekom bolj enakomerno postavljajo nogo. Pri manj treniranih je velika razlika med tehniko teka na začetku in na koncu. Tu nam lahko težji, stabilnejši model veliko pripomore k bolj enakomernemu teku skozi celoten trening.

Težji modeli torej pomenijo več blaženja, večje uravnavanje pronacije, več stabilnosti in boljšo kontrolo gibanja. Posledica teh lastnosti je večja varnost. Torej, dokler želimo pri teku predvsem uživati in nam rezultat ni ravno najpomembnejši, se odločimo za srednje težke modele in razmišljanje o zelo lahkih modelih raje prepustimo tekmovalcem. Za vse, ki se želite malo bolj resno posvetiti teku, pa je zelo priporočljivo, da uporabljate dva para obutve, težjega in lažjega. Težji in bolj udoben model uporabljate za daljše in počasne teke model pa za hitre treninge in morebitna tekmovanja.

Vsi moramo včasih počivati in nekaj časa ne tečemo. Pazite prav pri vrnitvi na tekaške proge. Vedno prvih nekaj treningov naredimo v težjih in bolje blaženih modelih, tako da telo ponovno navadimo na obremenitve pri teku.


www.adidas.com

Objavljeno: 08.05.2009 v rubriki: OPREMA. Več iz rubrike:

Skupaj smo letos pretekli 2449,95 km Pridružite se nam

Aktivni.si strokovnjaki: Dalibor Todorovič, Mito Šinkovec, Marko Mrak, Rober Hönn in Martina Mihić.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri