Pravilno oblikovanje obrokov

Energijsko najmočnejši obroki naj bodo jutranji, tisti pred in tisti po treningu. Tako zagotovimo telesu dovolj energije, ko jo ta najbolj potrebuje. Zadnji obrok pred spanjem naj bo predvsem beljakovinski, saj se telo pripravlja na počitek, energijska poraba pa je močno znižana.

Jutro se prične z zajtrkom!

Naj bo zelo hranljiv, saj nas čez dan čaka veliko opravkov, veliko dela, da treninga ne omenjamo. Predvsem naj bo sestavljen iz kompleksih ogljikovih hidratov, ki nam bodo dali energijo.

Vendar ne pozabimo tudi na beljakovine, ki bodo pomagale pri obnovi celic v telesu.

Zlato pravilo, ki pa se ga vsekakor držite, je, da zjutraj pretiravajte z ogljikovimi hidrati, bolj ko se dan končuje, manj jih boste imeli v obrokih (oz pri večerji nič).

Sledi malica, ki naj bo lahkotna.

Kosilo bo zopet močnejše

Veliko kompleksnih ogljikovih hidratov, kakšen mesni vir beljakovin, ne pozabite na vlaknine iz zelenjave.

Čez dve do tri ure bo sledila malica, zopet lahkotna.

In večerja?

Večerja bo že čisto beljakovinska, saj ne potrebujete ogljikovih hidratov za kakšen večji napor, s tem pa si boste tudi zagotovili dovolj beljakovin za regeneracijo mišičnih vlaken med spanjem, saj edino takrat prihaja do regeneracije.

Priporočena živila: 

  • Jajca: beljak, cela jajca pripravljena brez maščobe  
  • Mlečni izdelki: manj mastni (0,5 do 1,5 m.m.) skuta, mleko, sir, jogurt
  • Meso: pečeno v pečici ali na žarupusto goveje meso, nemasten kuhan pršut, nemastna puranja ali piščančja salama, pusta svinjina, piščanec brez kože, puran brez kože, konjsko meso, zajčje meso, divjačina
  • Ribe in lupinarji: kuhano, dušeno v sopari, pečene v pečici ali na žaru vse vrste
  • Rastlinske beljakovine: fižol, kikirikijevo maslo, izdelki iz soje
  • Maščobe in olja: arašidovo, laneno, olivno, repično, sezamovo, rastlinsko olje, margarina brez transmaščob 
  • Oreščki in semena (v lupini): arašidi, ameriški in brazilski oreščki, orehi, lešniki, pistacija, sončnična, lanena in sezamova semena
  • Kruh in pecivo: ajdov, ržen, pirin, ovsen kruh, kruh iz polnovredne moke, piškoti iz polnovredne moke brez dodanega sladkorja
  • Sadje in sokovi: vse sveže, zamrznjeno sadje in sveže stiskani sokovi
  • Zelenjava: sveža, zamrznjena, kuhana ali vložena brez dodatkov
  • Žita in izdelki: ješprenj, proso, kosmiči, kuskus, rjavi ali divji riž, polnovredne ali sojine testenine
  • Juhe: goveja, kokošja, paradižnikova, zelenjavna juha
  • Hitra hrana: sendvič s piščancem na žaru, solatni krožnik, solata s piščancem na žaru brez narejenih solatnih prelivov.
  • Pijače: nesladkana limonada , mineralna voda, pravi čaji, kava, nesladkani sadni sokovi, voda, zeliščni čaji 
  • Prigrizki in sladka živila (omejeno): suho sadje, pokovka brez olja 

Odsvetovana živila:

  • Ocvrta jajca
  • Mlečni izdelki: polnomastniskuta, mleko, sir, jogurt, kisla smetana, puding, sladka smetana, sladoled
  • Meso in mesni izdelki: drobovina, govedina – mastni kosi, klobase, ocvrto meso, salame, svinjina – mastni kosi, pašteta, zaseka
  • Ribe in lupinarji: ocvrte ribe, ocvrti izdelki iz rib in lupinarjev (npr. ribje palčke, čips iz rakov)
  • Maščobe in olja: margarina, maslo, rastlinska mast
  • Oreščki in semena: suho praženi ali praženi na olju, slani.
  • Kruh in pecivo: beli kruh, grisini, krofi, mafini, pite, palačinke, rogljički, torte, vaflji, tortilje, zavitki, žemlje in štručke, piškoti
  • Sadje in sokovi: vloženo ali zamrznjeno v sirupu in sladkano; sadni sokovi z dodanim sladkorjem
  • Zelenjava: škrobnata: krompir (gratiniran, pečen, pire, svaljki), špinača (kremna, narastek, v omaki)
  • Žitni izdelki: beli riž, testenine iz bele moke
  • Juhe: vse kremne juhe. 
  • Hitra hrana: buritos, hamburgerji, ocvrt krompirček, pica, sendviči, burek
  • Pijače: alkoholne (likerji, pivo, vino, žgane pijače)Vse gazirane pijače, sladkane s sladkorjem, vsi sadni sokovi z dodanim sladkorjem.
  • Sladka živila in prigrizki: pokovka, prestice in slano pecivo, smoki, čips, vse vrste bonbonov in čokolad, vse vrste sladkorja, med, sladki prelivi, marmelade z dodanim sladkorjem.
Objavljeno: 08.08.2012 v rubriki: PREHRANA. Več iz rubrike:

Skupaj smo letos pretekli 2454,95 km Pridružite se nam

Aktivni.si strokovnjaki: Dalibor Todorovič, Mito Šinkovec, Marko Mrak, Rober Hönn in Martina Mihić.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri