Koliko časa po poškodbi pričeti s tekom?

Tudi tekači se srečujejo z raznimi poškodbami. Te so kronične (torej dolgotrajne) kadar nastanejo zaradi napačnega ali pretiranega treninga, ali pa nastanejo kot posledica nesreč.

Pri teku je velika težava ta, da večina rekreativnih tekačev ni opravila abecede teka in posledično nevede z napačno tehniko preobremenjujejo noge in trup. Vsak rekreativni tekač bi moral imeti trening z atletskim trenerjem, ki bi ga naučil vsaj osnov teka.

Med najpogostejše poškodbe sodijo

  • Atletska noga,
  • natrganine in zvini,
  • obliži,
  • tekaške bradavičke,
  • odrgnine in
  • tekaški prst.

Okrevanje pri lažjih poškodbah

Vsakršna poškodba, tudi lažja, kot je nategnitev ali natrganina oziroma strganina vedno pomeni zmanjšanje stabilnosti za poškodovani del telesa.

Zavedati se je treba, da je za uspešno rehabilitacijo nujno potreben 'biološki čas celjenja' in ponovna športna aktivnost nikakor ni priporočljiva, preden strukture niso pravilno regenerirane.

Če se prehitro začnemo rekreirati, kar običajno storimo, to skoraj gotovo vodi do ponovne poškodbe. Večina ljudi namreč meni, da je zmanjšanje bolečine po desetih dnevih posledica izboljšanja stanja natrganine, a pri tem ne vedo, da je za procese celjenja v telesu potrebnih najmanj šest tednov.

Zelo pomembno je tudi, da prvih 14 dni poškodovano mesto hladimo, nato pa grejemo!

Ali se lahko začnemo rekreirati predčasno, če nas prizadeti sklep ne boli več?

Sklepa nikoli ne smemo začeti obremenjevati pred zaključeno fazo celjenja (od šest do sedem tednov), saj sta namen rekreacije zdravje in užitek, ne pa poškodbe in bolečina.

Bolečina je samo posledica poškodbe, vzrok je vedno prikrit in zmanjšanje bolečine nikoli ne pomeni, da je vzrok že odstran­jen.

Preden se ponovno začnete rekreirati, je treba preveriti stabilnost poškodovanega segmenta, nato pa postopno začeti vaditi, saj je po pet- ali šesttedenskem premoru naša kondicija ponovno 'na začetku'.

Kaj pa, če smo si poškodovali prst?

Pri teku navzdol je na udaru palec na nogi, posledica pa je lahko modrica pod nohtom. Dobra preventiva je ustrezno velika obutev (velik prst se mora premikati) in primerno postriženi nohti.

Do poškob pa lahko pride tudi v drugačnih okoliščinah, npr. pri delu. Kaj v takšnem primeru storiti - ali lahko tečemo ali ne?

Tečemo lahko, če nas prst ne boli, ob bolečini pa je sicer bolje mirovati. Še bolje je obiskati zdravnika ali kakšnega terapevta (fizioterapevta), ki pospeši celjenje takšnih poškodb in vam pomaga spet na tekaško pot.

Sicer pa vsakršna poškodba potrebuje medicinsko oskrbo ali pa vsaj pregled, da se naredi program okrevanja. Ko se ponovno začnemo ukvarjati s športom, ravno majhne nepravilnosti postopoma močno vplivajo na skupno funkcijo noge oziroma drugih sklepov. Korak za korakom se majhne napake seštevajo do kritične točke, kar vodi do nove, običajno precej težje poškodbe.

Objavljeno: 07.01.2013 v rubriki: NASVETI. Več iz rubrike:

Skupaj smo letos pretekli 2454,95 km Pridružite se nam

Aktivni.si strokovnjaki: Dalibor Todorovič, Mito Šinkovec, Marko Mrak, Rober Hönn in Martina Mihić.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri