Kako izberete pravo velikost tekaških copat?

Že pri samem izboru velikosti bodite pazljivi. Velikosti tekaške obutve so vedno nekoliko manjše od klasičnih čevljev. Glavni razlog je v tem, da je notranji del tekaškega copata dodatno oblazinjen (predvsem v petnem delu), zaradi boljšega oprijema noge in več udobja.

Ta del se sčasoma delno obrabi oz. zaradi znojenja in pritiska stanjša ter tako dobro prilega petnemu delu stopala. Zato je pomembno, da imate obutev nekaj časa na nogah, če je možno, se tudi sprehodite v njej.

Spredaj pred prsti naj bi bilo vedno še za en prst prostora. Res pa je, da je en prst pri nekaterih več, pri drugih manj, tako da je končna odločitev, katera velikost bo najboljša, vseeno prepuščena vam.

Izkušnje prijateljev ali prodajalcev v trgovinah bodo tu še kako dobrodošle. Vodilo pri izboru prave velikost naj bo vedno udobje. V nobenem primeru se ne zanašajte, da se bo obutev kaj dosti raztegnila.

Če ne najdete povsem prave velikosti, iščite naprej. V nasprotnem primeru boste o tem razmišljali na prvem pravem treningu, ko se bodo pojavile težave. Pri pomerjanju pazite še na to, da poleg dolžine pazite tudi na širino obutve.

Pravilno prileganje noge obutvi poveča varnost teka, saj je noga veliko stabilnejša, če se dobro prilega obutvi. Tudi nevarnost žuljev se ob pravilni velikosti (širini in dolžini) močno zmanjša.

Pri pomerjanju imejte na nogi enake ali podobne nogavice kot tiste, v katerih boste tekli. Če jih nimate s seboj ali pa jih sploh še nimate, si kupite nov par in obuti z njimi pomerite oba para. Vedno tudi preizkusite več modelov in več velikosti. Vedno izberite model, v katerem se najbolje počutite.

www.adidas.com

Objavljeno: 09.04.2009 v rubriki: OPREMA. Več iz rubrike:

Skupaj smo letos pretekli 2449,95 km Pridružite se nam

Aktivni.si strokovnjaki: Dalibor Todorovič, Mito Šinkovec, Marko Mrak, Rober Hönn in Martina Mihić.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri