Dobre in slabe oblike ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob za tekače

Dobri ogljikovi hidrati so nepredelani, kamor med drugim spadajo polnozrnati kruh, polnozrnate testenine, različne kaše, stročnice... Dober vir so tudi malo manj poznata žita, ko sta kvinoja in amarant.

Slabi viri ogljikovih hidratov so vsi izdelki, ki vsebujejo prečiščene sladkorje. Ti namreč telesu jemljejo različne elemente iz telesa, predvsem železo in kalcij.

Pri beljakovinah je smiselno poiskat čim več beljakovin iz rastlinskih virov, kot so stročnice in žita (kvinoja, amarant, ajda, proso ...). Mesa skušajmo uživati manj, splošno priporočilo je od 300 do 600 g na teden, pri tem pazimo, da ni zraven preveč maščob živalskega izvora. Se pravi jemo čim bolj pusto meso.

Maščobe so za športnike zelo pomembne, zato se nikar ne lotimo diete, ki jih prepovedujejo. Zelo velik poudarek naj športniki dajejo omega 3 mašobnim kislinam, ki delujejo protivnetno.

Pomembno je, da omejimo izdelke, ki vsebujejo omega šest maščobne kisline, torej različna navadna olja. Najslabše so hidrogenizirana maščobe, ki jih najdemo v sladkarijah.

Mojca CepušSvetuje:

Mojca Cepuš, nutricionistka
Tel: 040 469 818
www.prehrana.info

Video: Danijel Čančarević, foto: Shutterstock

Objavljeno: 04.10.2013 v rubriki: PREHRANA. Več iz rubrike:

Skupaj smo letos pretekli 2152,22 km Pridružite se nam

Aktivni.si strokovnjaki: Dalibor Todorovič, Mito Šinkovec, Marko Mrak, Rober Hönn in Martina Mihić.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri